x تبلیغات
لوازم ساختمانی و بتن

تفاوت سیمان سیاه یا سفید

  برای شرح تفاوت سیمان سیاه با سفید (یا همان سیمان خاکستری) ابتدا ماهیت سیمان و عملکرد آن را توضیح خواهیم داد. تفاوت سیمان سیاه با سفید بسیار است و همین امر سب کاربرد متفاوت آن‌ها در ساختمان سازی شده. درواقع سیمان جزء مصالح استراتژیک و مهم ساختمانی است و تقریبا در هر بنایی به کار می‌رود.

تعریفی از سیمان و تاریخچه‌ی آن
سیمان، مخلوطی پودری از املاح معدنی است که پس از ترکیب با آب خود را گیرد و سفت میشود. سيمان، اين محصول استراتژيك و بسيار مهم دست بشر، انواع گوناگون دارد كه تمامي انواع آن از آهك ساخته مي‌شود. تاريخچه سيمان خود بيانگر سير تكامل دانش بشري براي دستيابي به اين محصول مي‌باشد. انواع مختلف سيمان در بسياري از موارد شبيه هم ساخته مي‌شوند و مشتركاتي دارند و در ايران نيز انواع مختلفي از سيمان توليد مي‌شود.
انواع سیمان پرتلند
انواع مختلف سیمان پرتلند در سازه های ساختمانی و غیره به منظور خاصی مورد استفاده قرار میگیرند برای مثال برخی از انواع آن برای سازه هایی که در معرض سولفات یا آب هاب زیر زمینی قرار دارند مورد استفاده واقع میشوند. تفاوت سیمان سیاه با سفید (یا خاکستری) در این است که ظرفیت ساختاری یکسان اما ملزومات فرآیندی مختلفی دارند.
تفاوت سیمان سیاه با سفید
خط توليد سيمان سفيد كمي پيچيده‌تر از سيمان خاكستري است و براي سفيد نمودن رنگ سيمان، مواد بسياري را به غير از آهك مي‌طلبد. در اصل سيمان در حالت كلي از آهك و رس ساخته مي‌شود. در ادامه به برسی تفاوت سیمان سیاه با سفید خواهیم پرداخت.
کاربرد سیمان سیاه

  • ساخت فونداسیون و پی‌ریزی اصلی سازه
  • ساخت دیوارهای پیش ساخته
  • ساخت پل‌های شهری، بین شهری روگذر و زیر گذر
  • ساخت تونل‌های جاده‌ای و آبی
  • ساخت شدهای آبی و خاکی
  • ساخت دیوارهای ساختمانی
  • ساخت و اجرای پروژه‌های مربوط به مسیرهای انتقال آب
  • ساخت مسیر لوله‌های سیستم فاضلاب شهری
  • ساخت جدول‌های خیابانی و برخی از تجهیزات کنترل ترافیک
  • به عنوان ماده‌ی اولیه در چسب بتن و چسب سیمان


کاربرد سیمان سفید
از این ماده بیشتر در نمای ساختمان‌ها استفاده می‌شود. علاوه بر آن در بندکشی کاشی و سرامیک یا سنگ‌هایی که در ساخت دیوارهای بیرونی ساختمان نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عبارت دیگر در هرجایی که استحکام و مقاومت در کنار زیبایی مهم باشد از سیمان سفید استفاده می‌کنند. از دیگر کاربردهای آن می‌توان گفت:

  • زیبا سازی نمای ساختمان
  • ساخت فضای داخلی ساختمان
  • بندگشی درزهای کف (کاشی و سرامیک)


تفاوت سیمان سیاه با سفید از نظر رنگ
اولین تفاوت سیمان سیاه با سفید از نامشان پیداست و مختص رنگ آنها می‌شود. بعد از رنگ تفاوت سیمان سیاه با سفید در خواص و کاربرد است و البته سیمان سفید دو برابر سیمان سیاه قیمت دارد و بیشتر برای نما و کاربردهای تزیینی از آن استفاده میشود. رنگ سفید آن به دلیل کم بودن میزان سولفات آهن و منیزیم است که رنگ تیره ایجاد میکنند. سیمان سیاه در کاربردهای زیادی استفاده میشود. از فونداسیون تا ستون ها و دیوارهای ساختمان از این ماده بهره گیری می‌شود. درنگ سيمان، مواد بسياري را به غير از آهك مي‌طلبد. در اصل سيمان در حالت کلی از آهک و رس ساخته مي‌شود. رنگ تيره سيمان به دليل وجود سولفات آهن و سولفات منيزيم در سيمان است. همچنين دوده ناشي از سوخت نيز باعث رنگ تيره سيمان مي‌شود. پس براي سفيد شدن سيمان بايد سولفات آهن و منيزيم از سيمان حذف شود و همچنين از سوخت مناسب و بدون دوده استفاده شود. به همين جهت براي توليد سيمان سفيد، از خاك رسي كه ميزان سولفات آهن و منيزيم آن از ۸ درصد كمتر است استفاده مي‌كنند. از طرفي سوخت كوره را به نحوي انتخاب مي‌كنند كه توليد دوده نكند (مثلا از گاز استفاده مي‌كنند) بنابراين با مخلوط نمودن موادي ديگر نوعي رس با رنگ سفيد و بدون مواد فوق ساخته مي‌شود. سنگ‌هاي كائولن، وست، فلدسپات و … از عناصري هستند كه در سيمان سفيد به جاي خاك رس به كار مي‌روند. گفتني است در آسياب نمودن و خرد كردن كلينكر (تا تبديل به سيمان شود) براي سفيدتر شدن رنگ سيمان و همچنين براي كمك به استحكام، به آن مقداري پودر سنگ گچ نيز افزوده مي‌شود.
تفاوت سیمان سیاه با سفید (خاکستری) در روش تولید
هر دو سیمان سفید و خاکستری وارد فرآیند آسیاب و حرارت دهی در کوره میشوند . تولید کنندگان در تولید سیمان خاکستری گچ اضافه میکنند. سیمان سفید معمولاً پس از آسیاب شدن نرمتر از سیمان خاکستری است. در تولید سیمان سفید از ابزار آلات فلزی کمتری استفاده میشود زیرا فلزات میتوانند اکسیدهای رنگی در سیمان سفید ایجاد کنند و رنگ سفید آن را خراب کنند به همین دلیل توصیه میشود از سرامیک در تولید سیمان سفید استفاده شود.

در صورت نیاز به الیاف فولادی تهران کلیک کنید.
تفاوت سیمان سیاه با سفید در خواص آن‌ها
سیمان خاکستری دوام بالایی برای سازه هایی مانند پل ها و ساختمان مسکونی دارد . سیمان خاکستری برای تولید تقریبا یک دوم هزینه های سیمان سفید را در بر دارد و فراوانی بیشتری به سیمان سفید نیز دارد. سیمان سفید ظرفیت های ساختاری مشابه سیمان خاکستری دارد ، اما به دلیل قیمت بالاتر به دلیل رنگ سفید در کاربردهایی که جنبه ی زیبایی دارند مورد استفاده قرار میگیرد . سیمان سفید را با افزودن رنگدانه های مختلف میتوان به سیمان رنگی نیز تبدیل نمود.
تفاوت سیمان سیاه با سفید در مقاومت آن‌ها
سیمان سفید در واقع همان سیمان پرتلند سفید است سیلیکات کلسیم از جمله مواد اصلی تشکیل دهنده‌ی آن می‌باشد. در زمان اسیاب کردن سیمان مجاز به افزودن بیش از ۵% سنگ آهک از سیمان هستید. سیمان سفید بیشتر جنبه‌ی تزئینی دارد و روش ساخت آن بسیار راحت‌تر از سیمان معمولی است. این سیمان‌ها معمولا برای شکاف چینی سفید استفاده می‌شوند و عمدتا از آن برای دیوار استفاده نمی‌کنند. به این دلیل است که مقاومت کافی نسبت به سیمان سیاه ندارد. سیمان سفید معمولا با عنوان مصالح ساختمانی مورداستفاده در دکوراسیون به فروش می‌رسد و مشخصه‌ی معمول آن این است که درجه‌ی سفیدی بالایی برخوردار است و رنگ آن روشن است. از این محصول در دکوراسیون معماری، نقاشی، مجسمه سازی، کف معمولی و تراس استفاده می‌شود. همچنین سیمان سفید از مواد به کار رفته در تولید بتن سفید و رنگی می‌باشد. اما درمورد سیمان سیاه باید بگوییم که به دلیل قیمت کمتری که نسبت به سیمان سفید دارد، استفاده‌ی بیشتری در صنعت ساختمان سازی دارد. این محصول به سه دسته‌ی: سیمان طبیعی، سیمان کلینکر ( کلینکر از آهک و خاک رس ساخته شده و با توجه به نسبت محصول موردنیاز در دمای بالا کلسینه می‌شود) و سیمان غیر کلینکر ( با استفاده از خاکستر بادی و سرباره کوره بلند تولید می‌شود ) تقسیم می‌شود.
قیمت بالاتر سیمان سفید نسبت به سیمان سیاه
همانطور که در مطالب بالا گفتیم، دلیل تیره شدن رنگ سیمان سیاه، نشستن دوده حاصل از سوخت کوره روی مواد در حال پخت است. در سیمان سفید برای جلوگیری از تیره شدن رنگ سیمان، از سوخت‌های بدون دوده استفاده می‌کنند که قیمت آن از سوخت‌های معمولی بالاتر است. همچنین به دلیل پیچیده بودن فرآیند تولید سیمان سفید، استفاده از سوخت‌هایی با قیمت بالاتر در کوره و بیشتر بودن قیمت مواد ترکیبی با سنگ آهک در سیمان سفید به نسبت سیمان سیاه، سبب تفاوت سیمان سیاه با سفید در قیمت آن‌ها شده.
کلام پایانی
این مقاله به تفاوت سیمان سیاه با سفید که در موارد مختلفی از جمله رنگ، نوع کاربرد و… بود اشاره شد تا افرادی که در این حوزه مشغول به فعالیت می باشند، با آگاهی کامل به این مقوله، فعالیت کنند. شما می‌توانید جهت اطلاع بیشتر درمورد سیمان به مقاله‌ی سیمان یکی از مهم‌ترین مصالح ساختمانی مراجعه کنید.

منبع:سیلوان لند

مزایا و معایب سقف شیب دار

 پشت بام جزء ضروری یک ساختمان است. سقف شیبدار یک نوع سقف است که در موارد زیادی مورد استفاده قرار می گیرد. قبل از انتخاب ساختمان باید مزایا و معایب آن را مشخص کرد. در اینجا مزایا و معایب زیادی از سقف های شیبدار مورد بحث قرار می گیرد که در ادامه با آن‌ها آشنا خواهید شد.

 
 
سقف شیبدار چیست؟
سقف های شیبدار که گاهی تحت عنوان سقف شیروانی نیز شناخته می‌شود، به دلیل طراحی به کار رفته در آن و نوع کاربری این سقف، به این نام شهرت یافته. یکی از نکات مهم در زمان استفاده از سقف های شیبدار برای ساختمان‌ها، توجه به شرایط اب و هوایی منطقه می‌باشد. این سقف‌ها در بهینه سازی مصرف انرژی و کاهش مصرف بی‌رویه‌ی انرزی تاثیر بسزایی دارد. در مقایسه‌ی سقف شیبدار با سایر سبک‌های سقف ساختمان از جمله مسطح، گنبدی، منحنی و ...، این نوع سقف‌ها به عنوان بهترین عایق نگهدارنده‌ی انرژی و حرارت شناخته شده است.
 
سقف های شیبدار به دلایل مختلفی از جمله: تنوع بالا، نصب آسان، صرفه جویی در زمان، پرتی کم در مصالح ساختمانی، امنیت بالا در برابر آتش سوزی، سازگاری با ظرایط اقلیمی، دوام بالا و ظاهر زیبا بیشتر از سقف‌های مسطح در ساختمان‌های مسکونی، تجاری و ویلایی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
 
در صورت نیاز به الیاف دو سر قلاب کلیک کنی.
 
دلیل استفاده از سقف شیبدار
در مناطقی که اکثرا دارای آب و هوای بارانی هستند، از سقف های شیبدار به وفور استفاده می‌شود. دلیل آن هم، جلوگیری از تجمع آب باران در پشت بام منازل و آسیب رساندن به مصالح مورد استفاده در آن است.
 
مزایا و معایب سقف شیبدار
مزایای سقف شیبدار
حفاظت در برابر خطرات محیطی
شکل مثلثی دارند و در مواجهه با آب و هوای طوفانی، از جمله باران شدید و بارش برف، پایدار بوده و بسیار موثرتر هستند.
 
راندمان حرارتی
تهویه طبیعی زیر لایه سقف بالایی به طور قابل توجهی بازده حرارتی ساختمان را بهبود می بخشد. این امر آسایش مطلوب فضای داخلی را هم در زمستان و هم در تابستان تضمین می کند.
 
ذخیره انرژی
پوشش ساختمان مسئول حدود ۲۵ تا ۳۵ درصد از دست دادن انرژی در داخل ساختمان است. سقف های شیبدار به گونه ای ساخته می شوند که اجازه تهویه طبیعی بین لایه بیرونی و ساختمان را می دهند و انرژی را حفظ می کنند.
 
پایداری
برخی از کاشی های سقف دارای اعتبار پایدار برای ادغام پنل های خورشیدی در ساختار سقف های شیبدار هستند.
 
طول عمر بیشتر
سقف های مسطح برای جلوگیری از نشتی نیاز به نگهداری مداوم سیستم های زهکشی خود دارند. در حالی که سقف های شیبدار گران تر هستند، تعمیرات ارزان تر و کمتر این امر را جبران می کند. این امر به ویژه در مورد پوشش سقف با تخته سنگ طبیعی با کیفیت بالا، با طول عمر بیش از ۱۰۰ سال و بدون نیاز به هیچ گونه تعمیر و نگهداری صادق است.
 
استفاده مجدد از آب باران
سقف های شیبدار استفاده مجدد از آب باران را نسبت به سقف های مسطح آسان تر می کنند. سیستم زهکشی خارجی اصلاح و نگهداری آسان تر است.
 
معایب سقف شیبدار
سقف های شیبدار بار بیشتری بر پایه های ساختمان وارد می کند و عمق بیشتری از پایه ها را می طلبد.
جایگزینی سقف تخت با سقف های شیبدار در سازه های موجود همیشه امکان پذیر نیست
برای ساختمان هایی با چند سطح یا پلان های پیچیده امکان پذیر نیست.
با سقف شیبدار از نظر معماری نمی توان کار کرد.
نصب و نگهداری هزینه بیشتری دارد.
انواع سقف شیبدار
سقف های شیبدار براساس نوع مصالح به کار رفته در آن، دسته بندی شده است. یکی از مهم ترین دلایل این نوع دسته بندی، تفاوت در متریال به کار رفته در هر سقف شیبدار، و نوع اجرای انواع مختلف آن است.
 
سقف شیبدار مدرن
این نوع از سقف های شیدار، با تکنیک‌های به روز دکوراسیون و طراحی داخلی و خارجی ساختمان هماهنگ بوده و بیشتر در ساختمان‌های ویلایی به کار برده می‌شود.
 
سقف شیبدار فلزی
 
این نوع سقف در برابر شرایط آب و هوایی مختلف، بسیار مقاوم است. از دیگر ویژگی‌های این سقف‌ها می‌توان به سبکی و نصب اسان آن اشاره کرد. ورقه‌های توللید شده برای این سقف از جنس آلومینیوم، روی و استیل هستند که قابلیت بازیافت دارند. تغییر شکل ظاهری با گذشت زمان، تنوع مدل و ظاهر کم از جمله معایب این سقف‌های شیبدار به شمار می‌رود.
 
سقف شیبدار تایل
مصالح مورد استفاده در این سقف، تایل و سفال می‌باشد. ظرافت و اصالت خاص در طراحی و معماری این سبک به وضوح به چشم می‌آید. این سقف‌ها به دلیل اینکه نیاز به نصب تخصصی دارند و مصالحی شکننده و حساس دارند، کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرند. زیرا سفال‌ها با کوچکترین ضربه آسیب دیده و شکسته می‌شوند و این عیب، در قیمت آجر سفال تاثیر گذاشته.
 
سقف شیبدار تک بر
این سقف تنها دارای یک ضلع و یک پانل شیبدار است که به یک دیوار بلند متصل شده. درواقع یک سقف شیبدار است که از وسط به دو زاویه‌ی ۴۵ درجه تقسیم شده. از این نوع سقف‌های شیبدار بیشتر برای تراس و آلونک‌ها استفاده می‌کنند.
 
مزایای سقف شیبدار تک بر
  • سهولت در نصب
  • نیاز به مصالح کمتر
  • کمک به سرازیر شدن برف و باران
  • زیبایی ظاهری
معایب سقف شیبدار تک بر
تنها عیب این سقف‌ها این است که در مناطق طوفان خیز، غیرکاربردی هستند.
 
سقف شیبدار چهار بر
نام دیگر این سقف‌ها، سقف فرانسوی است. این نوع سقف شیبدار طوری طراحی شده که ۴ پانل که شیب دو تا از آن‌ها دو برابر دو پانل دیگر است و از به هم پیوستن آن‌ها، سقفی با شیب ملایم به وجود می‌آید. یکی از مزیت‌های بارز این سقف‌ها، فضای زیاد زیر سقف است که امکان گسترش ساختمان در آینده را دارد. اما اسیب پذیر بودن سقف شیبدار چهار بر در برابر بارش سنگین برف، از معایب آن به شمار می‌رود.
 
سقف شیبدار چند بر
 
یکی از مشخصه‌های این سقف‌ها، یکسان بودن طول اضلاع تشکیل دهنده‌ی آن در تمام جهات است. این بخش‌های یکسان در قسمت فوقانی ساختمان به هم متصل و تاج سقف را به وجود می‌آورند. این سقف‌ها مقاومت بالاتری نسبت به سایر سقف‌های شیبدار دارند. مدل‌های مختلف این سبک عبارتند از:
 
  •  متقاطع
  • ساده
  • نصفه
سقف شیبدار چوبی
این نوع سقف در واقع یادآور اولین کاربرد سقف شیبدار در ساختمان‌ها است. زیرا در گذشته، چوب از جمله مصالح در دسترس بود که در این سبک استفاده شده. امروزه با استفاده از روکش‌های چوبی و دیگر مصالح مقاوم در برابر اتش و حوادث دیگر، سطح این سقف‌ها را ارتقاء داده‌اند. سقف شیبدار چوبی  در عین زیبایی، یک حس نوستالژی در طراحی ساختمان ایجاد می‌کند که با گذشت زمان دچار تغییراتی در شکل ظاهری شده و در برابر تغییرات آب و هوایی، مقاومت پایینی دارد.
 
سقف شیبدار سنگی
در این سقف‌ها از انواع مختلف سنگ و رنگ‌های گوناگونی استفاده می‌شود. این سبک به مقاومت بالا در برابر آتش سوزی و تغییرات آب و هوایی، شهرت دارد. اما در مقابل این مزیت‌ها، دارای هزینه‌ی اجرایی بالایی است. زیرا امروزه سنگ‌ها از اهمیت بالایی برخوردار شده و قیمت بالایی پیدا کرده‌اند. شما می‌توانید جهت اطلاع از قیمت سنگ به سیوان لند مراجعه کنید.
 
سقف شیبدار ترکیبی
اگر بخواهیم انواع جدیدی از سقف‌های شیبدار بام را معرفی کنیم، می‌توان به انواع لاستیکی، پلاستیکی و پلیمری اشاره کرد. به این مدل سقف‌ها، سقف شیبدار ترکیبی می‌گویند. مزایای این نوع سقف‌ها عبارتند از: سبک بودن، سهولت در اجرا و تنوع در طرح و رنگ.
 
نکاتی درمورد سقف‌های شیبدار
همانطور که گفتیم این سقف‌ها در مناطقی با جغرافیای نیمه سرد، نیمه کوهستانی و پر بارش مورد استفاده قرار می‌گیرند. همچنین در ساخت و طراحی این سقف‌ها موارد زیر کاربرد دارند:
 
  • ورق آندوویلا
  • ورق آندولین
  • ورق طرح سفال
  • ورق سنگ ریزه
  • ورق رنگی
ورق‌های آندوویلا و آندولین با محیط زیست سازگار بوده و در برابر نفوذ رطوبت مقاوم هستند. در سقف‌هایی که این ورق‌ها استفاده شده، هزینه‌ی ترمیم کاهش یافته و به سرعت می‌توان آن‌ها را تعویض کرد.
 
تخمین هزینه‌ی سقف شیبدار
هزینه‌ی اجرای این سقف‌ها، به عوامل متعددی همچون: انتخاب مصالح، نوع پوشش سقف، نوع زیرسازی، قیمت ورق استفاده شده در سقف، نوع طراحی ویلا یا ساختمان، ارتفاع و ... بستگی دارد. اگر به دنبال روشی برای به صرفه بودن هزینه‌ی اجرایی این نوع از سقف‌ها هستنید باید بهترین نوع از متریال، بهترین نوع ابزارها و تجهیزات مورد استفاده و تیم حرفه‌ای برای این کار استفاده کنید. در واقع سیوان لند با ارائه‌ی با کیفیت ترین مصالح به شما در این زمینه کمک خواهد کرد. شما می‌توانید جهت مشاهده و استعلام قیمت مصالح ساختمانی به این سایت مراجعه کنید.
 
کلام پایانی
در این مقاله به برسی انواع سقف‌های شیبدار و نوع متریال استفاده شده در آن‌ها پرداختیم. همچنین مزیا، معایب و کاربرد هرکدام از آن‌ها نیز به صورت خلاصه گفته شد.  به هر حال زمانی که می‌خواهید برای ساختمان خود سقف منلاسبی را انتخاب کنید، بهتر است ابتدا لیستی از انواع سقف‌ها و پوشش آن برای خود تهیه کنید و سپس با توجه به منطقه‌ی آب و هوایی خود، بهترین نوع آن را انتخاب کنید. امیدواریم که توانسته باشیم با این مطالب به شما در انتخاب نوع سقف شیبدار، کمک کرده باشیم.

سیمان پرتلند / سیمان خاکستری نام دیگر آن

 به جرئت می‌توان گفت که سیمان از جمله پرکاربردترین مصالح مورد استفاده در صنعت بزرگ ساختمان سازی می‌باشد که یکی از انواع آن سیمان هیدرولیکی می‌باشد که سیمان پرتلند در حیطه‌ی این مصالح قرار می‌گیرد. در این مقاله سعی کردیم که تمام نکات مربوط به این مصالح را برای شما جمع آوری و ارائه دهیم.

سیمان پرتلند چیست؟
سیمان پرتلند یا خاکستری از جمله مصالح ساختمانی است که از آن به عنوان متصل کننده قسمت های مختلف سازه ها استفاده می کنند. از ترکیب سیمان با آب و بر اثر واکنش شیمایی که بین این دو ماده اتفاق می افتد، یک توده سخت تولید می‌شود. از مخلوط آب با سیمان که اصلاحا به آن هیدراسیون گفته می شود، یک نوع واکنش شیمایی صورت می گیرد که همراه با گسترش حرارت است. بریتانیا برخی از استاندارهای سیمان های پرتلندی که شاید از آن ها برای تعمیر سازه ها استفاده شود را اصلاح نموده است. این اصلاحیات به شرح زیر می باشند:
درجه 42.5 ( CEM1 ) بر طبق BS 12:1991
درجه 52.5 بر طبق BS 12:1991
درجه 42.5 R یا مقاومت ابتدایی زیاد بر طبق BS 12:1991
در مقابل سولفات دارای مقاومت است، درجه 42.5 بر طبق BS 4027:1991
برای بنایی مورد استفاده قرار می گیرد، ENV413-1 و BS 5224:1995
این اصلاحات در آزمایشگاه ها و با استفاده از شیوه های منحصر به فردی صورت گرفته است و به منظور مطابقت با سازمان استاندارد اروپا (ENV197-1  ) انجام می گردد. هنگامی که در ترکیب این مواد تغییر جزئی صورت گیرد، آن را اعلام می کنند. با توجه به سیمان مورد نیز از هر کدام از درجه های سیمان پرتلند می توان استفاده نمود. به عنوان مثال زمانی که به سیمان پرتلند معمولی احتیاج داشته باشید، آنگاه درجه 42.5 که بر طبق BS 12:1991 می باشد، مورد استفاده قرار می گیرد.
 
در صورت نیاز به الیاف فولادی تهران کلیک کنید.
 
انواع مختلف سیمان پرتلند ( خاکستری ) و کاربردهای آن ها
به طور کلی 6 نوع سیمان پرتلند وجود دارد که هرکدام دارای کاربردهای متفاوتی می باشند و استاندار ایران با توجه به استاندارد بین المللی ASTM آن ها را به صورت زیر تقسیم بندی کرده است:
 
سیمان پرتلند (خاکستری)  نوع معمولی یا دسته۱
از این نوع سیمان برای مصارف عمومی و در مواقعی که قابلیت خاصی از آن مد نظر نباشد، به کار می رود. از سیمان دسته ۱ پرتلند برای ساخت راه آهن، پیاده رو، سطح سازی جاده ها، لوله های آب، ملات به کار رفته در بنایی و در نهایت پل هایی که توسط بتن مسلح مقاوم سازی شده اند، استفاده می شود. سیمان پرتلند نوع معمولی برای محیط هایی که سیمان هایی با خواص ویژه نیاز است به خصوص محیط های شامل یون های خورنده که به بتن حمله می کنند، مناسب نیست.
در حال حاضر سیمان دسته۱ در سه گروه ۳۲۵-۱، ۵۲۵ -۱ و همچنین ۴۲۵-۱ تولید می گردد. گروه های ۴۳۵-۱ و ۵۲۵-۱ برای گروهایی که دارای مقاومت بالا هستند، استفاده می شود، این گروه ها باید با احتیاط بسیار مصرف شوند. همچنین یکی دیگر از کاربردهای این سیمان استفاده در ساخت های معمولی که خطر هجوم سولفات ها آن ها را تهدید نمی کند، است.
 
 
سیمان پرتلند (خاکستری)  نوع اصلاح شده یا دسته۲
در مواقعی که به مقدار متوسطی از حرارت تولید شده توسط هیدراتاسیون و نیز مقاومت در مقابل هجوم سولفات نیاز باشد، از این سیمان پرتلند اصلاح شده که دارای مقاومت بالاتری نسبت به نوع معمولی آن است، استفاده می‌شود. علت برتری و خواص منحصر به فرد این سیمان محدود بودن فاز آلومینات و همچنین کم بودن فاز C3S است. این سیمان در مقایسه با سیمان دسته 1 دارای خواصی همچون فشار ابتدایی و نهایی کم، عمل کردن کندتر و تولید حرارت کم می باشد. از کاربردهای مهم سیمان پرتلند اصلاح شده می توان به موارد زیر اشاره نمود:
 
برای اینکه از تولید حرارت بالا در هنگام ساخت ساختمان های بزرگ جلوگیری شود، از این سیمان استفاده می کنند و بدین وسیله هیچگونه محدودیتی در کاربرد آن وجود ندارد.
در مکان هایی که حاوی آب و خاک هستند و در آنجا یون سولفات  دارای غلظت متوسط است.
استفاده در محیط هایی که درجه حرارت تقریبا متوسطی دارند و خطر ناشی از افزایش دما برای سیمان معمولی از ۳۲ درجه بیشتر و برای نوع حجیم آن از ۱۵ درجه بیشتر است، از این سیمان استفاده می کنند.
به علت گرمازدایی کم این سیمان، هنگام استفاده صورت حجیم و هوای گرم به کار می رود.
در بعضی از مکان هایی که دارای مخلوط سولفات و یون کلر، هوای نسبتا سرد و غلظت بسیار سولفات هستند، نباید از سیمان دسته ۲ استفاده شود.
سیمان پرتلند ( خاکستری ) نوع خیلی زودگیر یا دسته۳
مواد تشکیل دهنده این سیمان به طوری تقریبی شبیه سیمان دسته۱ است، اما تفاوت آشکار میان این دو نوع نحوه آسیاب کردن سیمان زودگیر است که به صورت بسیار ریز انجام می شود. این نوع آسیاب کردن باعث می شود که چسبندگی سیمان افزایش یابد. این سیمان در مقایسه با سیمان نوع یک دارای تفاوت هایی همچون، مقاومت بسیار بالا بعد از گذشت یک هفته و تولید گرمای زیاد، می باشد.
با ترکیبی از سیمان دسته۱ با یک فرآروده ای که سیمان بیشتری داشته باشد، قادر خواهند بود بتنی که در مدت زمان کوتاه مقاومت بسیاری کسب کند، تولید کنند، اما این کار از لحاظ مالی به هیچ وجه به صرفه نیست و گزینه مناسب تر استفاده از سیمان دسته۳ است.  علیرغم اینکه می توان این بتن را در هوای نسبتا سرد به کار برد، اما برای دمای زیر صفر درجه نباید به تنهایی مورد استفاده قرار گیرد و از این سیمان به همراه دیگر مواد، به طور مثال ضد یخ بهره می‌برند.
تولید حرارت این سیمان در اولین ساعات استفاده بسیار زیاد است که همین مسئله باعث افزایش دمای بتن می‌شود. در صورت استفاده سریع از بتن بعد از قالب ریزی و بهره مندی در مکان های سرد به دلیل کوتاه کردن زمان مراقبت از بتن، از جمله کاربردهای سیمان زودگیر است.
 
سیمان پرتلند ( خاکستری ) نوع حرارت پایین یا دسته۴
این سیمان دارای خاصیت چسبندگی کمتری یا به اصلاح کندگیر، است و بنابراین حرارت تولید شده توسط آن نسبتا کم می‌باشد. در هنگام تولید این سیمان از C3A و C4S کمتری نسبت به انواع دیگر سیمان بهره برده شده، ولی در عوض C2S بیشتری در آن به کار رفته است. سیمان زودگیر دارای خواصی همچون کند بودن سرعت افزایش مقاومت، استفاده در هوای بسیار گرم و تقریبا بالای 40 تا 50 درجه، هست. این سیمان کاربردهای فراوانی دارد که در ادامه به چند مورد اشاره می کنیم:
 
کاربرد مهم و اصلی آن بهره مندی در تولید بتن هایی با حجم زیاد، جلوگیری از خطراتی که در اثر تولید حرارت بالا و از چسبندگی بتن نشات می گیرد، است.
به دلیل جلوگیری از افزایش دما
برای آسان کردن روش های نگهبانی از بتن جدید در دمای خیلی زیاد
در سازه هایی که باید به صورت لایه لایه سیمان را به هم بچسبانند، برای اینکه قبل از اتصال بتن ها به یکدیگر فشار را کاهش دهند و برای مانع شدن از تولید اتصال سرد در این نوع بتن ریزی، به کار می رود.
مبادله کننده حرارت محیط دورنی و بیرونی بتن ریزی های حجیم مانند ستون های پل ها و سدها از ایرادات بزرگ آن هست و بر این اساس در زمان سفت شدن بتن دمای درون آن با محیط پیرامون هنوز به تعادل نرسیده است. بتن تولید شده با سیمان دسته ۴ دمای دورنی کمتری در مقایسه با سیمان دسته۱ دارد و همچنین پروسه جامد شدن آن مدت زمان بیشتری طول بکشد و لذا همین امر سبب ایجاد تعادل دما بین دو محیط می شود. در زمانی که احتمال دارد دمای بتن به حدودا ۵ درجه کاهش پیدا کند نباید از سیمان زودگیر استفاده شود.
 
 
سیمان پرتلند ( خاکستری ) نوع ضد سولفات یا دسته۵
از این سیمان در مواردی که ممکن است سولفات ها به بتن حمله کنند، بهره می‌برند و علت ناگذاری آن نیز همین امر است. سیمان ضد سولفات دارای خواصی همچون سرعت چسبندگی کمتر نسبت به سیمان دسته۱ و همچنین مقاومت آن حدود ۷.۳ و مدت گیرایی آن ۲۸ روز است که از انواع دیگر کمتر می باشد. به همین دلیل نباید در سازه هایی که مقاومت جز اصول مهم آن ها تلقی می شود، مورد استفاده قرار بگیرد. این خاصیت ویژه سیمان دسته۵ آن را برای استفاده در محیط های حاوی سولفات مناسب می کند. علاوه بر آن به کارگیری این سیمان در این محیط ها توسط قانون بتن ایران الزامی است.
 
سیمان پرتلند ( خاکستری ) نوع پوزولانی
این سیمان که از سیلیکات ساخته شده، به طوری تقریبی مشابه سیمان است. بیشتر از ۱۵ درصد سیمان نوع پزولانی از پزولان تشکیل می شود. کاربرد این سیمان بیشتر جنبه عمومی دارد و از آن برای تولید بتن و یا ملات استفاده می شود و با توجه به اینکه چه نوع پزولانی در آن به کار رفته دارای خواص منحصر به فردی می باشد، به طوری که در موارد خاص حدود ۴۰ درصد از وزن سیمان به پزولان اختصاص می یابد. این سیمان به دلیل قابلیت های مهم آن دارای خواص ویژه ای می باشد که عباتند از:
  • درجه حرارتی که بر اثر هیدراسیون تولید می شود، پایین بوده
  •  نفوذ پذیری بتن در این سیمان کاهش یافته
  • در مکان هایی که شامل املاح خورنده هستند، دوام و مقاومت بالایی ایجاد می کنند.
  • در مناطق گرمسیر و همچنین بتن ریزی هایی که به صورت حجیم انجام می شود.
  • در هنگامی که محیط پیرامون حاوی مقدار زیادی سولفات و نیز کلر باشد.

سیمان پرتلند / سیمان خاکستری نام دیگر آن

 به جرئت می‌توان گفت که سیمان از جمله پرکاربردترین مصالح مورد استفاده در صنعت بزرگ ساختمان سازی می‌باشد که یکی از انواع آن سیمان هیدرولیکی می‌باشد که سیمان پرتلند در حیطه‌ی این مصالح قرار می‌گیرد. در این مقاله سعی کردیم که تمام نکات مربوط به این مصالح را برای شما جمع آوری و ارائه دهیم.

سیمان پرتلند چیست؟
سیمان پرتلند یا خاکستری از جمله مصالح ساختمانی است که از آن به عنوان متصل کننده قسمت های مختلف سازه ها استفاده می کنند. از ترکیب سیمان با آب و بر اثر واکنش شیمایی که بین این دو ماده اتفاق می افتد، یک توده سخت تولید می‌شود. از مخلوط آب با سیمان که اصلاحا به آن هیدراسیون گفته می شود، یک نوع واکنش شیمایی صورت می گیرد که همراه با گسترش حرارت است. بریتانیا برخی از استاندارهای سیمان های پرتلندی که شاید از آن ها برای تعمیر سازه ها استفاده شود را اصلاح نموده است. این اصلاحیات به شرح زیر می باشند:
درجه 42.5 ( CEM1 ) بر طبق BS 12:1991
درجه 52.5 بر طبق BS 12:1991
درجه 42.5 R یا مقاومت ابتدایی زیاد بر طبق BS 12:1991
در مقابل سولفات دارای مقاومت است، درجه 42.5 بر طبق BS 4027:1991
برای بنایی مورد استفاده قرار می گیرد، ENV413-1 و BS 5224:1995
این اصلاحات در آزمایشگاه ها و با استفاده از شیوه های منحصر به فردی صورت گرفته است و به منظور مطابقت با سازمان استاندارد اروپا (ENV197-1  ) انجام می گردد. هنگامی که در ترکیب این مواد تغییر جزئی صورت گیرد، آن را اعلام می کنند. با توجه به سیمان مورد نیز از هر کدام از درجه های سیمان پرتلند می توان استفاده نمود. به عنوان مثال زمانی که به سیمان پرتلند معمولی احتیاج داشته باشید، آنگاه درجه 42.5 که بر طبق BS 12:1991 می باشد، مورد استفاده قرار می گیرد.
 
در صورت نیاز به الیاف فولادی تهران کلیک کنید.
 
انواع مختلف سیمان پرتلند ( خاکستری ) و کاربردهای آن ها
به طور کلی 6 نوع سیمان پرتلند وجود دارد که هرکدام دارای کاربردهای متفاوتی می باشند و استاندار ایران با توجه به استاندارد بین المللی ASTM آن ها را به صورت زیر تقسیم بندی کرده است:
 
سیمان پرتلند (خاکستری)  نوع معمولی یا دسته۱
از این نوع سیمان برای مصارف عمومی و در مواقعی که قابلیت خاصی از آن مد نظر نباشد، به کار می رود. از سیمان دسته ۱ پرتلند برای ساخت راه آهن، پیاده رو، سطح سازی جاده ها، لوله های آب، ملات به کار رفته در بنایی و در نهایت پل هایی که توسط بتن مسلح مقاوم سازی شده اند، استفاده می شود. سیمان پرتلند نوع معمولی برای محیط هایی که سیمان هایی با خواص ویژه نیاز است به خصوص محیط های شامل یون های خورنده که به بتن حمله می کنند، مناسب نیست.
در حال حاضر سیمان دسته۱ در سه گروه ۳۲۵-۱، ۵۲۵ -۱ و همچنین ۴۲۵-۱ تولید می گردد. گروه های ۴۳۵-۱ و ۵۲۵-۱ برای گروهایی که دارای مقاومت بالا هستند، استفاده می شود، این گروه ها باید با احتیاط بسیار مصرف شوند. همچنین یکی دیگر از کاربردهای این سیمان استفاده در ساخت های معمولی که خطر هجوم سولفات ها آن ها را تهدید نمی کند، است.
 
 
سیمان پرتلند (خاکستری)  نوع اصلاح شده یا دسته۲
در مواقعی که به مقدار متوسطی از حرارت تولید شده توسط هیدراتاسیون و نیز مقاومت در مقابل هجوم سولفات نیاز باشد، از این سیمان پرتلند اصلاح شده که دارای مقاومت بالاتری نسبت به نوع معمولی آن است، استفاده می‌شود. علت برتری و خواص منحصر به فرد این سیمان محدود بودن فاز آلومینات و همچنین کم بودن فاز C3S است. این سیمان در مقایسه با سیمان دسته 1 دارای خواصی همچون فشار ابتدایی و نهایی کم، عمل کردن کندتر و تولید حرارت کم می باشد. از کاربردهای مهم سیمان پرتلند اصلاح شده می توان به موارد زیر اشاره نمود:
 
برای اینکه از تولید حرارت بالا در هنگام ساخت ساختمان های بزرگ جلوگیری شود، از این سیمان استفاده می کنند و بدین وسیله هیچگونه محدودیتی در کاربرد آن وجود ندارد.
در مکان هایی که حاوی آب و خاک هستند و در آنجا یون سولفات  دارای غلظت متوسط است.
استفاده در محیط هایی که درجه حرارت تقریبا متوسطی دارند و خطر ناشی از افزایش دما برای سیمان معمولی از ۳۲ درجه بیشتر و برای نوع حجیم آن از ۱۵ درجه بیشتر است، از این سیمان استفاده می کنند.
به علت گرمازدایی کم این سیمان، هنگام استفاده صورت حجیم و هوای گرم به کار می رود.
در بعضی از مکان هایی که دارای مخلوط سولفات و یون کلر، هوای نسبتا سرد و غلظت بسیار سولفات هستند، نباید از سیمان دسته ۲ استفاده شود.
سیمان پرتلند ( خاکستری ) نوع خیلی زودگیر یا دسته۳
مواد تشکیل دهنده این سیمان به طوری تقریبی شبیه سیمان دسته۱ است، اما تفاوت آشکار میان این دو نوع نحوه آسیاب کردن سیمان زودگیر است که به صورت بسیار ریز انجام می شود. این نوع آسیاب کردن باعث می شود که چسبندگی سیمان افزایش یابد. این سیمان در مقایسه با سیمان نوع یک دارای تفاوت هایی همچون، مقاومت بسیار بالا بعد از گذشت یک هفته و تولید گرمای زیاد، می باشد.
با ترکیبی از سیمان دسته۱ با یک فرآروده ای که سیمان بیشتری داشته باشد، قادر خواهند بود بتنی که در مدت زمان کوتاه مقاومت بسیاری کسب کند، تولید کنند، اما این کار از لحاظ مالی به هیچ وجه به صرفه نیست و گزینه مناسب تر استفاده از سیمان دسته۳ است.  علیرغم اینکه می توان این بتن را در هوای نسبتا سرد به کار برد، اما برای دمای زیر صفر درجه نباید به تنهایی مورد استفاده قرار گیرد و از این سیمان به همراه دیگر مواد، به طور مثال ضد یخ بهره می‌برند.
تولید حرارت این سیمان در اولین ساعات استفاده بسیار زیاد است که همین مسئله باعث افزایش دمای بتن می‌شود. در صورت استفاده سریع از بتن بعد از قالب ریزی و بهره مندی در مکان های سرد به دلیل کوتاه کردن زمان مراقبت از بتن، از جمله کاربردهای سیمان زودگیر است.
 
سیمان پرتلند ( خاکستری ) نوع حرارت پایین یا دسته۴
این سیمان دارای خاصیت چسبندگی کمتری یا به اصلاح کندگیر، است و بنابراین حرارت تولید شده توسط آن نسبتا کم می‌باشد. در هنگام تولید این سیمان از C3A و C4S کمتری نسبت به انواع دیگر سیمان بهره برده شده، ولی در عوض C2S بیشتری در آن به کار رفته است. سیمان زودگیر دارای خواصی همچون کند بودن سرعت افزایش مقاومت، استفاده در هوای بسیار گرم و تقریبا بالای 40 تا 50 درجه، هست. این سیمان کاربردهای فراوانی دارد که در ادامه به چند مورد اشاره می کنیم:
 
کاربرد مهم و اصلی آن بهره مندی در تولید بتن هایی با حجم زیاد، جلوگیری از خطراتی که در اثر تولید حرارت بالا و از چسبندگی بتن نشات می گیرد، است.
به دلیل جلوگیری از افزایش دما
برای آسان کردن روش های نگهبانی از بتن جدید در دمای خیلی زیاد
در سازه هایی که باید به صورت لایه لایه سیمان را به هم بچسبانند، برای اینکه قبل از اتصال بتن ها به یکدیگر فشار را کاهش دهند و برای مانع شدن از تولید اتصال سرد در این نوع بتن ریزی، به کار می رود.
مبادله کننده حرارت محیط دورنی و بیرونی بتن ریزی های حجیم مانند ستون های پل ها و سدها از ایرادات بزرگ آن هست و بر این اساس در زمان سفت شدن بتن دمای درون آن با محیط پیرامون هنوز به تعادل نرسیده است. بتن تولید شده با سیمان دسته ۴ دمای دورنی کمتری در مقایسه با سیمان دسته۱ دارد و همچنین پروسه جامد شدن آن مدت زمان بیشتری طول بکشد و لذا همین امر سبب ایجاد تعادل دما بین دو محیط می شود. در زمانی که احتمال دارد دمای بتن به حدودا ۵ درجه کاهش پیدا کند نباید از سیمان زودگیر استفاده شود.
 
 
سیمان پرتلند ( خاکستری ) نوع ضد سولفات یا دسته۵
از این سیمان در مواردی که ممکن است سولفات ها به بتن حمله کنند، بهره می‌برند و علت ناگذاری آن نیز همین امر است. سیمان ضد سولفات دارای خواصی همچون سرعت چسبندگی کمتر نسبت به سیمان دسته۱ و همچنین مقاومت آن حدود ۷.۳ و مدت گیرایی آن ۲۸ روز است که از انواع دیگر کمتر می باشد. به همین دلیل نباید در سازه هایی که مقاومت جز اصول مهم آن ها تلقی می شود، مورد استفاده قرار بگیرد. این خاصیت ویژه سیمان دسته۵ آن را برای استفاده در محیط های حاوی سولفات مناسب می کند. علاوه بر آن به کارگیری این سیمان در این محیط ها توسط قانون بتن ایران الزامی است.
 
سیمان پرتلند ( خاکستری ) نوع پوزولانی
این سیمان که از سیلیکات ساخته شده، به طوری تقریبی مشابه سیمان است. بیشتر از ۱۵ درصد سیمان نوع پزولانی از پزولان تشکیل می شود. کاربرد این سیمان بیشتر جنبه عمومی دارد و از آن برای تولید بتن و یا ملات استفاده می شود و با توجه به اینکه چه نوع پزولانی در آن به کار رفته دارای خواص منحصر به فردی می باشد، به طوری که در موارد خاص حدود ۴۰ درصد از وزن سیمان به پزولان اختصاص می یابد. این سیمان به دلیل قابلیت های مهم آن دارای خواص ویژه ای می باشد که عباتند از:
  • درجه حرارتی که بر اثر هیدراسیون تولید می شود، پایین بوده
  •  نفوذ پذیری بتن در این سیمان کاهش یافته
  • در مکان هایی که شامل املاح خورنده هستند، دوام و مقاومت بالایی ایجاد می کنند.
  • در مناطق گرمسیر و همچنین بتن ریزی هایی که به صورت حجیم انجام می شود.
  • در هنگامی که محیط پیرامون حاوی مقدار زیادی سولفات و نیز کلر باشد.

نقش مصالح ساختمانی استاندارد در ایمنی ساختمان

 استفاده از مصالح ساختمانی استاندارد نقش بسزایی در کیفیت و عمر مفید ساختمان خواهد داشت. از جمله مصالح پرمصرف صنعت ساختمان بتن است که کنترل کیفی مرحله به مرحله‌ی آن ایمنی ساختمان را تایید خواهد کرد. به مناسبت روز بتن و در خصوص لزوم استفاده از مصالح ساختمانی استاندارد و کيفيت ساخت و ساز در سطح شهر شيراز،  سیوان لند مصاحبه‌ای با مهندس سيد مرتضی سيف‌زاده، رئيس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان فارس، انجام داده است.

در صورت نیاز به خرید الیاف فولادی کلیک کنید.

پيشرفت فيزيكی ساختمان با تأييد ميزان مقاومت بتن، ايمنی را تضمين خواهد كرد
مهندس سيف‌زاده در این خصوص به خبرنگار ما گفت: «استان فارس از سال‌ها پيش توجه خاص به رعايت آيين‌نامه‌های سازمان برنامه و بودجه در رابطه با ساخت و ساز با كيفيت را داشته است. و از زمان تصويب قانون نظام مهندسی و كنترل ساختمان توسط اعضاء اين سازمان ايمنی، بهداشت و آسايش مورد توجه جدی قرار داده شده و نظارت دقيق بر ساخت و سازها انجام پذيرفته است. و در چندين سال متوالی استان فارس رتبه اول تا سوم را درخصوص استفاده از مصالح ساختمانی استاندارد در كشور به خود اختصاص داده است.»
 
 
 
وی در خصوص اثرات استفاده از مصالح ساختمانی استاندارد و نيز بتن به عنوان يكی از اساسی‌ترين مواد تشكيل‌دهنده‌ی ساختمان ايمن، توضيحاتی را ارائه و در ادامه اظهار کرد: «اگر از مصالح ساختمانی استاندارد، به عنوان مثال بتن استاندارد، استفاده نشود، آرامش خاطر و آسايش ساكنان برقرار نخواهد شد. و اين موضوع می‌بايست فرهنگ‌سازی شود تا بهره‌بردار از ساختمانی استفاده نمايد كه از مصالح ساختمانی استاندارد، به ويژه بتن كه نقش اساسی در استحكام بنا را دارد، ساخته شده باشد.»
 
نقش آزمایشگاه‌ها در ساخت مصالح ساختمانی استاندارد
رئيس سازمان مهندسی ساختمان استان فارس در خصوص نقش و اهميت آزمايشگاه‌های مصالح ساختمانی در جهت ساخت مصالح ساختمانی استاندارد، گفت: «به منظور كنترل و نظارت بر توليدكنندگان بتن آماده، نقش آزمايشگاه‌ها بسيار مهم می‌باشد كه می‌توانند به دستگاه كنترل و نظارت وضعيت مقاومت بتن را گزارش كنند. بنابراين پيشرفت فيزيكی ساختمان با تأييد ميزان مقاومت بتن، ايمنی را تضمين خواهد كرد.»
 
مهندس سيدمرتضی سيف‌زاده در پايان بيان كرد: «توصيه اينجانب رعايت مقررات ملی ساختمان توسط كليه عوامل اجرايی می‌باشد و می‌بايست فرهنگ‌سازی ايجاد گردد تا بهره‌برداران از حقوق خود آگاه شده و شناسنامه فنی ملكی را طلب نمايند و املاكی را خريداری كنند كه مصالح و خدمات استاندارد در آن به كار گرفته شده باشد.»
 
استاندارد محصولات و استاندارد مصالح ساختمانی چیست؟
بر اساس مواد ۱۵۵ و ۱۶۸ قانون برنامه پنجم توسعه کشور، هرنوع ساخت و ساز باید با مصالح استاندارد و کاربرد آن توسط سازندگان ذی‌صلاح انجام شود. ماده ۱۵۵: کلیه دستگاه‌های اجرائی مکلفند در اجرای پروژه‌های فنی و عمرانی خود ضوابط، مقررات و معیارهای فنی و استانداردهای ملی را رعایت نمایند. خرید هرگونه کالا و خدمات مشمول استاندارد اجباری که فاقد علامت استاندارد ملی ایران باشد توسط دستگاه‌های اجرائی موضوع این ماده ممنوع است.
 
 
ماده۱۶۸: به منظور مقاوم‌سازی ساختمان‌ها و اصلاح الگوی ‌مصرف به ویژه مصرف انرژی در بخش ساختمان و مسکن اقدامات زیر انجام می‌شود:
 
الف ـ شهرداری‌ها مکلفند نسبت به درج الزام رعایت مقررات ملی ساختمان در پروانه‌های ساختمانی اقدام نمایند. صدور پایان‌کار برای واحدهای احداث‌شده بر مبنای این پروانه‌ها، منوط به رعایت کامل این مقررات است.
تبصره ـ متخلفان از مقررات ملی ساختمان از جمله طراح، ناظر، مجری و مالک براساس آئین‌نامه‌ای که به تصویب هیأت‌وزیران می‌رسد موظف به رفع نقص و جبران خسارت می‌شوند.
 
ب ـ صدور پروانه هرگونه ساختمان منوط به ارائه موافقت اصولی بیمه کیفیت ساختمان احداثی است. شرکت‌های بیمه مکلفند بر اساس بیمه‌نامه صادره در صورت ورود هرگونه خسارت در طی ده سال به ساختمان احداثی، خسارت‌های وارده را ظرف سه ماه جبران نمایند.
 
ج ـ کلیه مجریان دولتی موظفند مسؤولیت حرفه‌ای خود و در صورت نیاز، مسؤولیت سایر عوامل مرتبط در طراحی، محاسبه و نظارت ساختمان‌های تحت پوشش خود اعم از شهری و روستایی را نزد یکی از شرکت‌های دارای صلاحیت بیمه نمایند.
د ـ به منظور انجام مطالعات لازم برای کاهش خطرپذیری زلزله:
۱ـ شبکه ایستگاه‌های شتاب‌نگاری و زلزله‌نگاری و پیش‌نشانگرهای زلزله توسعه یابد.
تبصره ـ ایستگاه‌های شتاب‌نگاری در شهرستان و روستاهای بزرگ به ازای هر بیست و پنج هزار نفر یک ایستگاه توسعه می‌یابد.
۲ـ طی برنامه مصالح و روشهای مؤثر در مقاوم‌سازی ساختمانی، استاندارد و از تولیدکنندگان آن‌ها حمایت شود.
 
کلام پایانی
اهمیت ایمنی ساختمان ما را به این وامی‌دارد که با استانداردهای تصویب شده در باب مصالح ساختمانی و درک لزوم استفاده از مصالح ساختمانی استاندارد، آشنا شویم. و به‌عنوان هم سازنده و هم بهره‌بردار خواستار رعایت این استانداردها باشیم.

معرفی جامع و کامل چسب کاشی و سرامیک و انواع و استانداردهای آن

چسب کاشی و سرامیک از انواع چسب‌های ساختمانی است که از آن برای چسباندن کاشی و سرامیک به سطوح مختلف استفاده می‌شود. چسب کاشی و سرامیک را می‌توان به دو دسته‌ی اصلی چسب‌های خمیری و چسب‌های پودری تقسیم کرد. چسب‌های کاشی و سرامیک به جایگزینی برای ملات ماسه سیمانی که برای کاشی کاری استفاده می‌شد، تبدیل شده‌اند. در این مقاله قصد داریم به طور مفصل به معرفی چسب کاشی و سرامیک بپردازیم تا بفهمیم دلیل محبوبیت آن چیست.
چسب کاشی و سرامیک چیست؟
چسب کاشی و سرامیک یک نوع چسب ساختمانی ساخته شده از پلیمر و رزین است که از آن برای چسباندن کاشی و سرامیک و حتی سنگ بر روی سطوح مختلف سیمانی، چوبی و حتی شیشه‌ای استفاده می‌کنند. این چسب‌ها به جای ملات ماسه سیمان کاشی کاری مورد استفاده قرار می‌گیرند و ضمن این که قدرت چسبندگی و مقاومت خوبی دارند، دردسرهای آماده کردن ملات و پرتی مصالح را از میان برداشته‌اند. این چسب‌ها هم به صورت پودری هستند و هم به صورت خمیری، و در بسته‌بندی‌هایی با وزن‌‌های مختلف به بازار عرضه می‌شوند.
 
چسب کاشی و سرامیک یک نوع چسب ساختمانی ساخته شده از پلیمر و رزین است که از آن برای چسباندن کاشی و سرامیک روی سطوح مختلف استفاده می‌کنند.
چسب کاشی و سرامیک
چسب کاشی از چه چیزی ساخته شده است؟
مواد اولیه اصلی که برای تولید چسب کاشی مورد استفاده قرار می‌گیرند، عبارتند از سیمان پرتلند غیرآلی پلیمری به همراه سنگدانه، مواد شیمیایی اصلاح شده بر پایه سیمان، پلیمر، سنگ سیلیکا، رزین مصنوعی و هم‌چنین مواد شیمیایی تقویت‌کننده‌ی قدرت چسبندگی. استفاده از مواد مذکور در ساخت چسب کاشی باعث ویژگی‌های مثبت و مزایای متعدد در آن شده است.
 
چسب کاشی چه کاربردی دارد؟
کاربرد چسب کاشی، همان طور که از نامش پیداست، برای چسباندن کاشی و سرامیک در مرحله نازک کاری ساختمان است. با چسب کاشی می‌توان کاشی را بر روی سطوح گچی، سیمانی، بتنی ، قطعات پیش ساخته و حتی برای چسباندن کاشی روی کاشی قدیمی استفاده کرد. با استفاده از این چسب هم‌چنین می‌توان کاشی را روی سطوح سنگی، چوبی، آجری و موزائیکی هم نصب کرد.
 
انواع چسب کاشی
چسب‌های کاشی و سرامیک به دو دسته‌ی اصلی چسب کاشی خمیری و چسب کاشی پودری تقسیم می‌شوند.
انواع چسب کاشی و سرامیک
انواع چسب کاشی را می‌توان به دو صورت دسته‌بندی کرد. که در دسته‌بندی اصلی و کلی‌تر، چسب‌های کاشی به دو دسته‌ی چسب کاشی خمیری و چسب کاشی پودری تقسیم می‌شوند. در دسته‌بندی دیگر، انواع چسب‌های کاشی را به دسته‌بندی‌های زیر تقسیم‌بندی می‌کنند:
 
چسب کاشی پودری کف
چسب کاشی پودری دیوار
چسب کاشی پودری پرسلان
چسب کاشی پودری آب‌بند
چسب کاشی ضداسید
چسب کاشی منعطف
چسب کاشی دو جزئی
چسب کاشی پودری چیست؟
بهترین چسب کاشی و سرامیک، چسب پودری می‌باشد. این چسب استحکام بسیار بالایی دارد و با استفاده از آن می‌توان کاشی و سرامیک، سنگ‌های طبیعی و مصنوعی و موزائیک‌ها استفاده کرد. این چسب هم‌چنین ضدآب است و مقاومت بالایی در برابر نفوذ آب و رطوبت دارد. به همین دلیل هم بهترین گزینه برای نصب کاشی و سرامیک محیط‌های مرطوب مثل حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه به شمار می‌رود و برای چسباندن کاشی استخر هم می‌توان از آن استفاده کرد. چسب پودری کاشی در انواع و گریدهای مختلفی تولید می‌شود. برای استفاده از این چسب‌ها کافی است آن‌ها را با آب مخلوط کرد.
 
مزایای چسب کاشی و سرامیک پودری
از مهم‌ترین مزایای چسب کاشی و سرامیک پودری می‌توان به مقاومت آن در برابر نفوذ آب و رطوبت اشاره کرد. این چسب به خاطر مزایای متعددش کاربردی‌ترین چسب سرامیک و کاشی به شمار می‌رود. از جمله مزایای چسب پودری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
 
قدرت چسبندگی خود را حفظ می‌کند و با مرور زمان استحکام و چسبندگی خود را از دست نمی‌دهد.
از این چسب می‌توان برای چسباندن کاشی روی کاشی استفاده کرد.
قیمت چسب کاشی و سرامیک بسیار مناسب و مقرون به صرفه است.
نسبت به ملات کاشی از مقدار کمتری از آن استفاده می‌شود و وزن بار مرده ساختمان را کمتر افزایش می‌دهد.
استفاده از آن بسیار آسان است و سرعت کار را بالا می‌برد.
چسب کاشی خمیری چیست؟
چسب خمیری از مواد اکریلیک بر پایه آب ساخته شده است و تقریبا برای تمامی سطوح داخلی و خارجی ساختمان می‌توان از آن استفاده کرد.
چسب کاشی خمیری
چسب کاشی خمیری به صورت آماده است و دیگر مثل چسب پودری نیاز به اضافه کردن آب یا ماده‌ی دیگری به آن نیست. بهتر است از چسب خمیری برای کاشی‌کاری مکان‌هایی استفاده شود که رطوبت کمی دارند. چسب خمیری از مواد اکریلیک بر پایه آب ساخته شده است و تقریبا برای تمامی سطوح داخلی و خارجی ساختمان می‌توان از آن استفاده کرد. تنها نقطه ضعف این چسب این است که برای مکان‌های با رطوبت بالا و کاشی‌های شیشه‌ای مناسب نیست.
 
استانداردهای تولید چسب کاشی و سرامیک
یک سری استانداردهای ملی و بین‌المللی وجود دارند که برای تولید چسب کاشی و سرامیک باید از آن‌ها پیروی کرد. استانداردهای ملی چسب کاشی و سرامیک استانداردهای ۱۰۷۶۰، ۱۲۴۸۹، ۱۲۴۹۰، ۱۲۴۹۱، ۱۲۴۹۲ و ۱۸۸۰۹ هستند. استانداردهای بین‌المللی که برای این کار استفاده می‌شوند نیز استانداردهای ASTM C557، EN12004، ANSI A118.4، ISO 13007 و استاندارد BS 5980 هستند.
 
طبقه‌بندی چسب کاشی و سرامیک براساس استاندارد بین‌المللی EN 12004
سازمان استاندارد اروپا، یک سیستم طبقه‌بندی برای چسب‌های کاشی و سرامیک طراحی کرده که در آن بر اساس نحوه‌ی عملکرد چسب‌ها، به آن‌ها کدی تخصیص داده شده است. چنین سیستمی باعث شده که مصرف‌کنندگان بتوانند براساس کد چسب، ویژگی‌های آن را تشخیص داده و چسب مناسب را انتخاب کنند. علائم اختصاری که در سیستم EN استفاده شده‌اند و مفهوم آن‌ها در جدول زیر آمده است.
 
علامت اختصاری مفهوم
C چسب پایه سیمانی
D چسب خمیری
R چسب اپوکسی
۱ چسب عادی
۲ چسب تقویت شده
F چسب زودگیر
T چسب با لغزش کم
E چسب با زمان اجرای زیاد
S1 چسب انعطاف‌پذیر
S2 چسب با انعطاف‌پذیری بالا
گریدبندی چسب‌های کاشی بر اساس نوع کاربرد 
چسب‌های کاشی پودری و خمیری را می‌توان بر اساس نوع کاربرد آن‌ها به صورت زیر دسته‌بندی کرد:
 
نماد توضیح
C1 چسب پایه سیمانی برای کاشی و سرامیک‌های جاذب
C1T چسب پایه سیمانی برای کاشی و سرامیک‌های جاذب با مقاومت در برابر لغزش روی سطوح عمودی
C1TE چسب پایه سیمانی برای کاشی و سرامیک‌های جاذب با مقاومت در برابر لغزش و زمان اجرای بیشتر
C2 چسب پایه سیمانی تقویت‌شده برای کاشی و سرامیک‌های غیرجاذب
C2E چسب پایه سیمانی تقویت‌شده برای کاشی و سرامیک‌های غیرجاذب با مقاومت در برابر لغزش
C2T چسب پایه سیمانی تقویت‌شده برای کاشی و سرامیک‌های غیرجاذب با زمان اجرای بیشتر
C2TE چسب پایه سیمانی تقویت‌شده برای کاشی و سرامیک‌های غیرجاذب با مقاومت در برابر لغزش و زمان اجرای بیشتر
C2TES1 چسب پایه سیمانی تقویت‌شده برای کاشی و سرامیک‌های غیرجاذب با مقاومت در برابر لغزش و زمان اجرای بیشتر با افزایش قابلیت انعطاف‌پذیری
C2TES2 چسب پایه سیمانی تقویت‌شده برای کاشی و سرامیک‌های غیرجاذب با مقاومت در برابر لغزش و زمان اجرای بیشتر با انعطاف‌پذیری بالا
C2FT چسب پایه سیمانی تقویت‌شده برای کاشی و سرامیک‌های غیرجاذب با خاصیت زودگیری و مقاومت در برابر لغزش
D2TE چسب خمیری تقویت‌شده برای کاشی و سرامیک‌های غیرجاذب با مقاومت در برابر لغزش و زمان اجرای بیشتر
R2F چسب پایه اپوکسی تقویت شده برای تمام کاشی و سرامیک‌ها با زمان اجرای افزایش یافته
جمع بندی
در این مقاله به معرفی کامل چسب کاشی و سرامیک پرداختیم. این چسب‌ها در دو نوع پودری و خمیری هستند که برای استفاده از چسب‌های پودری باید آن را با آب مخلوط کرد، اما چسب‌های خمیری آماده‌ی مصرف هستند. چسب‌های کاشی و سرامیک در انواع مختلفی تولید می‌شوند که برای سهولت شناسایی ویژگی‌های هر نوع از آن‌ها، علامتی اختصاری به آن تخصیص داده شده است. سیوان لند بازار آنلاین صنعت ساختمان است که شما می‌توانید انواع چسب‌های ساختمانی و تمامی مصالح مورد نیاز خود را از آن خریداری کنید.
منبع: سیوالند

 

مراحل صدور پروانه و جواز ساختمان

صدور پروانه ساختمان
 
پروانه یا جواز ساختمان پرونده رسمی از شهرداری است که به مالک یا پیمانکار اجازه می‌دهد تا پروژه ساخت و ساز یا بازسازی را طبق چهارچوبی مشخص شروع کرده و ادامه دهد. انجام هرگونه عملیات ساخت و ساز بدون صدور پروانه ساختمان غیرقانونی بوده و توسط مراجع نظارت بر ساختمان متوقف خواهد شد. این استاندارها برای اطمینان از ایمنی صاحبان فعلی یا بعدی ساختمان در نظر گرفته‌شده است.
 
اصلی‌ترین هدف اخذ مجوز ساخت اطمینان از ساخت و سازی قانونی مطابق با مشخصات فنی و رعایت اصول شهرسازی مطابق با آیین‌نامه‌ها و ضوابط طرح جامع شهری است. بهره‌مندی از تسهیلات بانکی، بیمه شدن ساختمان و افراد مشغول کار در ساختمان، جلوگیری از بروز حوادث ساختمانی و استفاده از تجارب فنی و مهندسی در ساخت بنا از دیگر دلایل اخذ جواز ساختمان به شمار می‌آیند.
 
  
این مطلب را بخوانید تا شما را در خصوص صدور پروانه ساخت و مراحل اخذ جواز ساختمان راهنمایی کرده و به طور مفصل در مورد این که چه زمانی به مجوز ساخت نیاز است؟ انواع پروانه ساختمان و اطلاعات موجود در آن، مراحل صدور پروانه ساختمان و زمان اعتبار جواز ساختمان اطلاعاتی را ارائه کنیم.
 
 
چه زمانی به مجوز ساخت نیاز است؟
همه پروژه‌های ساخت و ساز خانه و نوسازی به مجوز ساخت نیازی ندارد.
در اغلب موارد تعمیرات و جایگزینی‌های ساده می‌تواند توسط پیمانکاران حرفه‌ای یا خود صاحب‌ خانه و بدون درخواست مجوز ساخت انجام شود.
با این ‌حال پروژه‌ای که شامل اضافه کردن بنا یا تغییرات عمده در ساختار ساختمان باشد، معمولاً نیاز به مجوز ساخت از شهرداری دارد.
اگر برای این تغییرات پیمانکاری را استخدام کنید، فرآیند صدور پروانه ساختمان و مجوز ساخت را اداره کرده و هزینه‌های جواز ساختمان را برآورد می‌کند.
اگر خودتان روال کاری را به عهده می‌گیرید باید از شهرداری منطقه درخواست مجوز کنید.
توجه داشته باشید که ممکن است برخی از تغییرات ساخت و سازی که می‌خواهید انجام دهید نیاز به تأییدیه متخصص ساخت و ساز دارد و فقط توسط آن‌ها قابل انجام است. به‌طور مثال کار کردن بروی خطوط گاز توسط صاحب‌خانه ممنوع است و در صورت بروز مشکل یا تغییرات باید به اداره گاز اطلاع دهد تا جهت انجام عملیات در مکان حاضر شوند.
الزامات و نکات موجود در مجوزها گسترده بوده و برای هر منطقه به‌صورت جداگانه تدوین می‌شود. بنابراین برای اطمینان از موارد مجوز باید به شهرداری منطقه­ی خود مراجعه کرده و با آن­ها در ارتباط باشید. زیرا برخی از مناطق برای کوچک‌ترین تغییرات ساخت مثل حیاط سازی نیز به مجوز نیاز دارد.
  
تمامی پروژه‌های ساخت نیاز به مجوز ساخت نداشته و تنها اضافه کردن بنا یا تغییرات عمده در ساختار ساختمان نیازمند مجوز ساخت خواهد بود.
 
 
انواع پروانه و جواز ساختمان و اطلاعات موجود در آن
پیش‌تر گفتیم که پروانه ساختمان سندی است که برای احداث ساختمان و رعایت اصول ساخت و ساز از طرف شهرداری‌ها، صادر شده و در اختیار مالک قرار می‌گیرد.
پروانه ساختمانی اراضی بایر یا باغات، تخریب و نوسازی، تعویض مهندس، اضافه اشکوب، تغییر نقشه، توسعه بنا، تغییرات و تبدیل از انواع پروانه ساختمان هستند که جهت اخذ آن‌ها باید به شهرداری یا دفاتر خدمات الکترونیک شهری مراجعه کرد. پروانه ساختمان اطلاعاتی از بنا و سازه‌های آن در اختیار مالک قرار می‌دهد که عبارت‌اند از:
مساحت زیربنا
تعداد طبقات
نوع اسکلت ساختمان
مشخصات متقاضی صدور پروانه(مالک حقیقی یا حقوقی)
شماره پلاک ثبتی ملک
نام مهندس یا مهندسین ناظر
تاریخ صدور پروانه
کروکی زمین
مهلت شروع عملیات و اعتبار پروانه عموماً در صفحه اول پروانه صادرشده نوشته می‌شود که در صورت لزوم قابل تمدید است.
اخذ سند مالکیت برای هر واحد مسکونی، با ارائه پایان کار توسط ناظر و صدور پایان کار توسط مرجع صدور پروانه ساختمان مرتبط است.
چنانچه بر اساس مفاد پروانه، تخلفی از مالک صورت گیرد ناظر موظف به گزارش تخلف به مرجع صدور پروانه خواهد بود تا از ادامه عملیات جلوگیری شود. رعایت مقررات ملی ساختمان در ساختمان‌ها الزامی است.
  
 در همین رابطه بخوانید:
 
از اهمیت استعلام پروانه ساختمان غافل نشوید
 
مراحل صدور پروانه و جواز ساختمان
امروزه شهرداری برای متقاضیان ساخت و ساز دفترچه‌هایی با عنوان شناسنامه ساختمان در اختیار مالک قرار می‌دهد که در آن صدور پروانه ساختمان، نداشتن خلافی و پایان کار مجموعاً قابل‌مشاهده است.
شناسنامه ساختمان اطلاعات زیادی از هویت ساختمان و تمام مطالب مربوط به ساختمان را شامل می‌شود. همچنین تاریخ صدور پروانه ساختمان و مشخصات زمین، محل احداث بنا، هویت مالکیت و نوع مالکیت وی، مهندس ناظر، محاسبات و تأسیسات قابل‌استفاده در ساختمان، ابعاد چهارگانه پلاک، کروکی و مساحت زمین، استفاده مسکونی یا تجاری بنا، میزان تراکم ساختمان، مشخصات طبقات ساختمان، وضعیت پارکینگ، اصلاحات و تغییرات ساخت، نحوه تمدید عوارض گوناگون همچون عوارض شهرداری و عوارض نوسازی، گواهی عدم خلاف و درنهایت گواهی اتمام کار ازجمله اطلاعاتی است که در شناسنامه ساختمان قابل‌مشاهده است. بنابراین برای گرفتن مجوزهای لازم و باید مراحل زیر به ترتیب طی شوند:
۱- تشکیل پرونده: در اولین مرحله از مراحل صدور پروانه ساختمان مالک یا شخصی که از مالک وکالت دارد برای گرفتن جواز ساختمان باید درخواست مجوز ساخت را در شهرداری یا دفاتر خدمات الکترونیک شهر ثبت کند. برای ثبت درخواست صدور پروانه ساختمان مالک باید اصل و تصویر سند مالکیت، اصل و تصویر کارت شناسایی معتبر مثل کارت ملی یا شناسنامه و همچنین برگه تسویه‌حساب عوارض نوسازی  و عوارض شهرداری سال جاری و سال‌های پیشین را به شهرداری یا دفاتر خدمات الکترونیک شهر ارائه داده و درخواست خود را کتباً در این مراکز ثبت کند.
 
۲- دستور صدور بازدید: بعد از تشکیل پرونده توسط مالک، مسئولان شهرداری سایر روال پیشبرد پرونده را بر عهده می‌گیرند. بنابراین مسئول شهرسازی جهت بازدید به مکان احداث ملک مراجعه می‌کند تا ابعاد ملک، عرض خیابان و بنای ساختمان و مجاورین بنا را موردبررسی قرار دهد. این بازدید در صدور مجوز ساخت تعداد طبقه‌های جدید ساختمان مؤثر خواهد بود. به‌طور مثال اگر متراژ خانه از یک مقدار مشخصی کمتر باشد جواز ساختمان برای بیشتر از چهار طبقه صادر نخواهد شد.
 
۳- بررسی گزارش مأمور فنی و کاربری ملک: در برخی از شهرهای بزرگ مثل تهران طرح تفصیلی اجرا می‌شود یعنی قوانین ساخت و ساز در هر نقطه شهر مشخص‌شده است. کارشناس طرح تفصیلی کاربری ملک را در طرح جامع و تفصیلی شهر مشخص می‌کند. در این بررسی اگر مشخص شود که ملک در طرحی از طرح‌های شهرداری قرار دارد این موضوع با دقت بیشتری بررسی‌شده تا مشخص شود که ساخت و ساز بنا با پروژه‌های عمرانی منطقه تداخل دارد یا خیر. اگر تداخلی مشاهده شد باید مشخص شود که میزان تراکم آن به چه میزان بوده و سپس اصلاحات آن انجام شود.
 
۴- دستور نقشه: بعد از انجام مراحل فوق توسط کارشناس شهرسازی دستور تهیه نقشه به مالک صادر می‌شود. در دستور نقشه اطلاعاتی مانند ابعاد باقی‌مانده ملک پس از اصلاحات موردنظر شهرداری، مساحت زمین بعد از اصلاحات، تعداد طبقات و سطح اشغال‌شده توسط هر طبقه ذکر می‌شود. بر این اساس حجم ساختمان یعنی تعداد طبقات و سطح اشغال هر طبقه بر طبق پهنه‌ای که ملک در آن واقع‌شده است و همچنین متراژ سند(نه متراژ موجودی زمین) و عرض‌گذر تعیین می‌شود. در مرحله بعد دستور نقشه به مهندس معمار ارجاع داده می‌شود.
 
 
 
 
 
 
 
 
 در همین رابطه بخوانید:
 
از تخلف اضافه بنا چه می‌دانید؟
 
 
۵- طراحی نقشه: در این مرحله بر اساس ضوابط شهرداری و دستور نقشه صادرشده، نقشه معماری برای ملک طراحی می‌شود. طراحی نقشه معماری از مهم‌ترین مراحل صدور پروانه ساختمان است زیرا که حداکثر توانایی طرح به لحاظ متراژ، تعداد پارکینگ و کیفیت فضاها در آن ارائه می‌شود.بعد از طراحی نقشه معماری باید به شهرداری یا دفاتر خدمات شهری ارسال شده تا بررسی شود. اگر نقشه معماری نیاز به اصلاح داشته باشد دفتر مهندسی ملزم به اصلاح نقشه بوده و پس از اصلاح مجدداً نقشه به دفاتر خدمات مهندسی ارجاع داده می‌شود تا تأییدیه نقشه دریافت شود.
 
۶- پرداخت عوارض شهرداری : بعد از نهایی شدن نقشه معماری و رفع ایرادات عنوان‌شده از سوی دفاتر خدمات شهری، عوارض نوسازی و همچنین عوارض شهرداری بر اساس متراژهای موجود در هر طبقه و نوع کاربری ساختمان توسط واحد صدور پروانه ساختمان محاسبه و تعیین می‌شود.
 
۷- تهیه مدارک پیش‌نویس: بعد از پرداخت عوارض شهرداری و دریافت تأییدیه اداره درآمد منطقه شهرداری مبنی بر پرداخت عوارض شهرداری و عوارض نوسازی، باید مدارک پیش‌نویس آماده شود. برای تهیه پیش‌نویس خود مالک باید به دفاتر خدمات شهری مراجعه کرده و فرم درخواست تعیین ناظر را تکمیل کند. سپس باید منتظر تماس و معرفی ناظر از سوی دفاتر خدمات بماند. بعد از تعیین ناظر، بین مالک و ناظر قراردادی بسته می‌شود.
 
سپس باید برگه‌های سهمیه آن‌ها به انضمام قرارداد فی‌مابین به‌عنوان ملاک تکمیلی پیش‌نویس پروانه به دفاتر خدمات الکترونیک تحویل داده شود. همچنین برگه تعهد رعایت اصلاحی و تعهد اخذ تأییدیه نما باید توسط مالک تهیه شود. اگر زیربنای ساختمان متراژی بیش از ۲۰۰۰ مترمربع داشته باشد مشمول اجرای ماده ۳۳ نظام‌مهندسی ساختمان خواهد شد.  بنابراین باید تأییدیه نقشه‌های سازه، تأییدیه گزارش آزمایش مکانیک خاک، تأییدیه نقشه‌های تأسیسات برق و مکانیک از سوی سازمان نظام‌مهندسی اخذ شود.
 
درمجموع مدارک پیش‌نویسی که باید توسط مالک تهیه و به دفاتر خدماتی ارائه شود عبارت‌اند از: برگه سبز مهره شده ۴ رشته شامل سازه، معماری، برق و مکانیک، برگه سبز یا سهمیه ناظر به همراه قرارداد مالک و ناظر، برگ تعهد رعایت اصلاحیه و تأییدیه نما، فایل‌های نقشه سازه، برق و نقشه مکانیک، چک لیست‌های مبحث ۱۹ و ۶ بارگذاری و زلزله، برگه تعهد مشاوره ژئوتکنیک و تأییدیه خاک
 
۸- چاپ پروانه: بعد از تأییدیه نقشه‌های چهار رشته و پروسه اخذ تأییدیه‌های دفتر خدمات شهری و تأییدیه طرح تفصیلی بر و کف، به تأییدیه رئیس صدور پروانه ساختمان، معاون شهرسازی و معماری و درنهایت تأییدیه شهردار نیاز است که تمام این تأییدیه‌ها به‌صورت سیستمی انجام و درنتیجه پروانه ساختمان چاپ می‌شود.
 
 
 
 
هر ساختمان با متراژ بالای ۳۰۰۰ مترمربع معمولاً نیاز به یک مجری طرح و چهار ناظر دارد که یکی از ناظرین به‌عنوان هماهنگ‌کننده انتخاب‌شده و گزارشات مراحل ساختمانی را به شهرداری و سازمان نظام‌مهندسی تحویل می‌دهد.
 
 زمان اعتبار جواز ساختمان
نکته‌ای که بعد از دریافت جواز ساختمان باید موردتوجه قرار گیرد این است که پروانه ساختمان تا ۲ سال از تاریخ صدور آن اعتبار دارد.
مدت‌زمان لازم برای ساخت تمام پروژه‌های ساختمانی بر اساس متراژ آن‌ها اعلام‌شده و اگر مالک نتواند در این مدت ساخت و ساز را به اتمام برساند ابتدا به او اخطار داده ‌شده و سپس مشمول عوارض تعویق خواهد شد.
مهلت هر مرحله از عملیات ساختمانی برحسب متراژ و تعداد طبقات در جدولی تعیین می‌گردد. به‌عنوان یک معیار کلی ساخت یک ساختمان حدود ۴ سال در نظر گرفته می‌شود.
ازآنجایی‌که شهرداری فرصت کافی برای تمدید پروانه مجوز ساخت در نظر گرفته است بنابراین بعد از پایان این دوره تمدید پروانه ساختمان امکان‌پذیر نخواهد بود.
بعد از گذشت مدت‌زمان مجاز برای ساخت ساختمان مالک ملزم به دریافت مجوز ساخت جدید و پرداخت ۲۰ درصد از محاسبات پروانه به نرخ روز خواهد شد. در این صورت شهرداری پروانه قبلی را برای یک دوره سه‌ساله تمدید می‌کند.
  
 در همین رابطه بخوانید:
 
ساختمان اسکلت‌ فلزی انتخاب کنیم یا اسکلت بتنی؟
 
اگر در حین ساخت بنا به دلایل مختلف نقشه معماری اولیه تغییر کند باید پرونده‌ای در دفاتر خدمات الکترونیک شهری تشکیل داده شود و مراحلی مشابه صدور پروانه اولیه طی شود تا پروانه جدیدی صادر گردد.
اگر در حین اجرا اضافه بنایی مازاد بر متراژ ذکرشده در پروانه مشاهده شود مالک باید مراحل گواهی عدم خلاف را طی کند و در صورت عدم تجاوز از مقادیر مجاز شهرداری باید بابت اضافه متراژ، عوارض شهرداری بپردازد تا گواهی عدم تخلف برای وی صادر شود.
اگر متراژ خلاف از مقدار مجاز مورد تأیید شهرداری بیشتر باشد با پرداخت عوارض شهرداری مشکل حل‌نشده و موضوع در کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری مطرح می‌شود و معمولاً رأی به تخریب داده خواهد شد.
نتیجه گیری:
قبل از هرگونه ساخت و ساز در سطح شهر به گرفتن مجوز ساخت از شهرداری نیاز است. پروانه ساختمان شامل اطلاعاتی در خصوص مساحت زیربنا، تعداد طبقات، نوع اسکلت ساختمان، مشخصات مالک حقیقی یا حقوقی، شماره پلاک ثبتی ملک، نام مهندسین ناظر، تاریخ صدور پروانه و کروکی زمین خواهد بود.
برای گرفتن جواز ساختمان مالک موظف است اصل و تصویر سند مالکیت، اصل و تصویر کارت شناسایی معتبر و برگه تسویه‌حساب عوارض شهرداری سال جاری و سال‌های قبل را به شهرداری ارائه کرده و درخواست خود را ثبت کند.
بعد از تشکیل پرونده سایر مراحل صدور پروانه ساختمان نظیر دستور صدور بازدید، بررسی گزارش مأمور فنی و کاربری ملک، دستور و طراحی نقشه، پرداخت عوارض نوسازی و عوارض شهرداری تهیه مدارک پیش‌نویس باید به ترتیب انجام شود.
درنهایت هرکدام از مراحل به تأیید رئیس صدور پروانه، معاون شهرسازی و معماری و همچنین شهردار رسیده و پروانه ساختمان چاپ می‌شود.

الیاف ماکروسنتتیک چیست

 الیاف ماکروسنتتیک سینوسی

CIVILBETON
Civil SinuFiber
الیاف ماکروسنتتیک سینوسی از پلیمرهای اصلاح شده پلی اولفین و پلی پروپیلن و به صورت آجدار و سینوسی تولید می‌گردد. این الیاف مشخصاً به عنوان جایگزین میلگردهای حرارتی در سقف‌های عرشه فولادی و شبکه مش میلگرد در کفسازی بتنی به مقدار 1 الی 3 کیلوگرم استفاده می‌شود. این الیاف با مدول و مقاومت بالا از مواد هموپلیمر و کو پلیمر تولید می‌گردد. الیاف ماکروسنتتیک سینوسی پلیمری، به علت شکل سینوسی و آجدار بودن، در بتن تمامی سنگدانه ها را به یکدیگر دوخته و به صورت سه بعدی در تحمل تنش‌های فشاری، کششی و خمشی عمل می‌کند. وزن مخصوص پایین این الیاف سبب پخش شدن بهتر در مخلوط بتن گردیده و از تجمع و کلوخه شدن آن جلوگیری می‌کند.
 
روش و میزان مصرف
میزان مصرف الیاف ماکروسنتتیک سینوسی در بتن با توجه به نوع سازه، نحوه کاربری، شرایط کارگاهی، نوع الیاف مصرفی از نظر ابعاد و حذف یا عدم حذف شبکه مش میلگرد تعیین می‌گردد. لذا معمولاً از این الیاف به میزان 0.5 الی 3 کیلوگرم در هر مترمکعب بتن می‌توان استفاده نمود. این مقدار در هنگام بتن ریزی در پای کار به داخل تراک میکسر یا خلاطه اضافه می‌گردد و پس از 5 الی 10 دقیقه میکس شدن، بتن آماده ریختن می‌باشد.
هنگامی که الیاف به بتن اضافه می‌گردد، به علت درگیری که بین الیاف و سنگدانه ها به وجود می‌آید، بتن اصطلاحاً خشن شده و دچار افت اسلامپ می‌شود. لذا جهت افزایش اسلامپ بتن و قابلیت پمپ نمودن و پخش کردن آن، می‌بایست از مقادیری  فوق روان کننده در کنار الیاف به مخلوط بتن استفاده گردد.
 
الیاف ماکروسنتتیک سینوسی از پلیمرهای اصلاح شده پلی اولفین و پلی پروپیلن و به صورت آجدار و سینوسی تولید میگردد .این الیاف مشخصا به عنوان جایگزین میلگردهای حرارتی در سقف های عرشه فولادی و شبکه مش میلگرد در کفسازی بتنی به مقدار 1 الی 3 کیلوگرم استفاده می شود.این الیاف با مدول و مقاومت بالا از مواد هموپلیمر و کو پلیمر تولید می گردد. الیاف ماکروسنتتیک سینوسی پلیمری ، به علت شکل سینوسی و آجدار بودن ، در بتن تمامی سنگدانه ها را به یکدیگر دوخته و به صورت سه بعدی در تحمل تنش های فشاری ، کششی و خمشی عمل می کند
الیاف ماکروسنتتیک سینوسی از پلیمرهای اصلاح شده پلی اولفین و پلی پروپیلن و به صورت آجدار و سینوسی تولید می‌گردد. این الیاف مشخصاً به عنوان جایگزین میلگردهای حرارتی در سقف‌های عرشه فولادی و شبکه مش میلگرد در کفسازی بتنی به مقدار 1 الی 3 کیلوگرم استفاده می‌شود. این الیاف با مدول و مقاومت بالا از مواد هموپلیمر و کو پلیمر تولید می‌گردد. الیاف ماکروسنتتیک سینوسی پلیمری، به علت شکل سینوسی و آجدار بودن، در بتن تمامی سنگدانه ها را به یکدیگر دوخته و به صورت سه بعدی در تحمل تنش‌های فشاری، کششی و خمشی عمل می‌کند. وزن مخصوص پایین این الیاف سبب پخش شدن بهتر در مخلوط بتن گردیده و از تجمع و کلوخه شدن آن جلوگیری می‌کند.
Civil SinuFiber
خواص و اثرات
افزایش مقاومت در برابر سستی، مقاومت کششی با انعطاف بالا، مقاومت در برابر نیروی شکست، مقاومت فشاری
افزایش مقاومت در برابر ترک‌های، بعد از خشک شدن
مقاومت در برابر انفجار بسیار بالا (انجام اصلاح در شکست ترک‌ها)
ایجاد نیروی پس تنیدگی بعد از وقوع انفجار
افزایش ماندگاری و دوام
افزایش پایداری در زمان
بهبود مقاومت و جلوگیری از سستی در زمان زلزله
جلوگیری از ترک کنترل ترک (با انقباض پلاستیکی ترک‌ها)
مقاومت بالا در برابر فرسایش و خوردگی
افزایش ویژگی‌های بتن که منجر به کاهش ضخامت بتن در کشش برش می‌گردد
بهبود هزینه‌ها، قابلیت ساخت و ایمنی بدون نیاز به مش و صفحات مش
تقویت سه بعدی مؤثر درون بتن
موارد کاربرد
کفسازی محوطه، پارکینگ و … با در نظر گرفتن حذف میلگرد
ساختمان‌های مقاوم در برابر زلزله
روسازی بتنی بزرگراه‌ها،جاده‌ها و باند بزرگراه‌هاکف‌های بدون درز و با حذف مش میلگرد
فونداسیون ماشین آلات
کفسازی سوله‌ها و رمپ
کف سالن‌های صنعتی با بار دینامیکی بالا
سازه‌های ضد انفجار
سازه‌های آبی (هیدرودینامیک) مانند سد
استاندارد ها
اثرات این محصول را میتوان پس از مصرف در بتن با استاندارد زیر مورد تحلیل قرار داد:
 
سیویل بتن پیشرو در تولید افزودنی های بتن ASTM International 1
 
ASTM C1116 ,Section 4.1.3 
 
               ASTM C1399 , 7508 , A820
 
ویژگی
مقدار
نوع جنس
پلیمر اصلاح شده خالص پلی الفین و پلی پروپیلن
رنگ
سفید ، مشکی و طوسی
وزن مخصوص
0.8 ± 0.05 g/cm³
طول برش
30 , 40 , 50 mm
قطر برش
0.8 ∽ 1 mm
مقاومت کششی
500 ∽ 600 MPa
محدوده ذوب
حدود 165 درجه سانتی گراد
مدول الاستیسیته
5 ∽ 6 GPa
مقاومت در برابر اسید و قلیا
بسیار بالا
مقاومت در برابر نمک
بالا
جذب آب
صفر
رسانایی حرارتی
بسیار پایین
شرایط نگهداری
در بسته بندی اولیه به دور از رطوبت و حرارت
بسته بندی
کیسه 2.5 ، 6 و 10 کیلوگرمی
دانلود
صفحه قبل 1 2 صفحه بعد